Djeca žele trenirati

12.04.2021. 13:26

Djeca žele trenirati: "Ovo je opasno. Hoćemo li strunjače staviti na livadu?"

Izvor:Index Sport, https://www.index.hr/sport/clanak/prosvjed-klubova-u-zagrebu-vratite-djeci-treninge-mi-nemamo-politicko-zaledje/2268071.aspx

ZAGREBAČKI gimnastički klubovi GK Dubrava, GK Aura, GK Sesvete i GK Trešnjevka u subotu 10. travnja održali su zajednički prosvjedni trening kako bi ukazali na besmisao donošenja korona-mjera koje provodi Nacionalni stožer. 

Treneri su istaknuli kako nema nikakve logike da su teretane, baloni i bazeni otvoreni, dok se gimnastika kao bazični i beskontaktni sport uz ostale dvoranske sportove stavlja u poziciju da svoje aktivnosti provode vani budući nema nikakvih egzaktnih pokazatelja da se virus brže širi u homogenim dvoranskim grupama od puno većih heterogenih grupa u teretanama, velikim zabavnim parkovima i shopping centrima koji nesmetano i dalje rade.

"Gimnastika je vrlo kompleksan sport čije dvorane imaju veliki broj glomaznih, usidrenih sprava i strunjača koje je gotovo nemoguće instalirati na neku livadu čime se gimnastičare stavlja u situaciju da vrlo teške elemente izvode u nedovoljno sigurnim uvjetima. Drugim riječima, kontaktni sportovi poput loptačkih ili borilačkih u velikoj su prednosti u odnosu na nas jer svoje pogone bez velikih problema mogu prebaciti na vanjska igrališta.

Za vrijeme prvog lockdowna teretane su bile zatvorene, a sport za djecu u dvoranama dopušten i bez ikakvih epidemioloških pokazatelja sada je obrnuta situacija, mi smo zatvoreni, a teretane su otvorene. Jedino se da zaključiti da je dugotrajni medijski pritisak fitness zajednice uzrokovao otvaranje teretana, a ne promjena epidemioloških pokazatelja zbog čega vjerujemo da ćemo se ovom, a i sljedećim inicijativama izboriti za ravnopravan status s ostalim sportskim djelatnostima."

 

"Mi nemamo političko zaleđe"

Okupljeni roditelji su podržali inicijativu klubova i svojim izjavama jasno dali Stožeru do znanja što ova zabrana treninga znači za mentalno zdravlje djece koja se ionako prema svim statistikama premalo kreću u odnosu na svoje vršnjake u razvijenim europskim zemljama.

Zaključak cijelog prosvjednog treninga bio je da nitko od okupljenih ne negira ozbiljnost oko korone, ali "apeliramo da se pri donošenju sljedećih mjera sportove poput gimnastike prestane bez znanstvenih pokazatelja diskriminirati samo zato što nemamo političko zaleđe i želimo živjeti od svojeg rada. Naglašavamo da sportski klubovi djeluju kao neprofitne organizacije, dakle nismo poduzetnici te kao takvi nemamo pravo na naknadu za najam, režije i ostale tekuće troškove već samo na naknadu od 4000 kuna za očuvanje radnih mjesta, što je kap u moru za funkcioniranje jednog sportskog kluba".

 

Pročitaj više...

Akcija ''Vratite djeci sport''

10.04.2021. 18:17

Danas 11.04., održali smo gimnastički trening na otvorenom kao suorganizatori u akciji 'Vratite djeci sport'. U akciji su zajedičkim snagama sudjelovali Gimnastički klub Aura, Gimnastički klub Sesvete, Gimnastički klub Trešnjevka i Gimnastički klub Dubrava. Cilj akcije je promjena mjera donesenih odlukom Stožera civilne zaštite o zabrani treniranja u sportskim dvoranama. Zbog specifičnosti sportske gimnastike i potrebnih sprava na kojima se gimnastika trenira nismo u mogućnosti preslikati dvoranske uvjete u uvjete treninga na otvorenom. Trening smo održali samo sa dijelom pomagala i bez osnovnih sprava koje su u dvorani pričvršćene za pod jer ih nismo bili u mogućnosti prenijeti u otvoreni prostor. Željeli smo akcijom pokazati kako gimnastika kao individualni sport ne pridonosi širenju virusa covid-19 ništa više od trgovačkih centara i teretana. Zahvaljujemo suorganizatorima na današnjoj međusobnoj suradnjite te se nadamo samo svemu najboljem!
Akciju su popratili RTL koji će o događaju izvijestiti u današnjem dnevniku u 18.30, a NovaTv u 19.15. Z1, Sportska Tv, Jutarnji list i Večernji list će o događaju izvijestiti u svojim sporskim rubrikama u narednih nekoliko dana.

Pročitaj više...

Obavijest o početku treninga

27.02.2021. 21:45

Obavještavamo sve naše članove da od ponedjeljka 1.3.2021. nastavljamo sa redovitim treninzima u Gimnastičkoj dvorani u Dubravi. 

Pročitaj više...

Humanitarna akcija - "Gimnastička obitelj za GK Petrinja i ŠGK Sokol Sisak"

04.02.2021. 09:03

Hrvatski gimnastički savez je 5. siječnja 2021. godine pokrenuo veliku humanitarnu akciju - GIMNASTIČKA OBITELJ ZA GK PETRINJA I ŠGK SOKOL SISAK! Akcija pomoći HGS-a svojim članicama teško pogođenim razornim potresima, Gimnastičkom klubu Petrinja i Športskom gimnastičkom klubu Sokol Sisak biti će mogućnost svima za novčanom donacijom kako bi našim prijateljima pomogli u sanaciji njihovih sportskih domova koje su nemili potresi gotovo u potpunosti uništilli. Sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći, Hrvatski gimnastički savez je otvorio poseban bankovni račun za humanitarnu akciju, a koji su odobrila nadležna tijela. Uplaćena sredstva potrošiti će se namjenski i transparentno za sanaciju dvorana i nabavu sportske opreme za gimnastičke klubove u Petrinji i Sisku te će po završetku akcije navedeni poseban bankovni račun biti ugašen, a izvješće o provedenoj akciji poslati će se nadležnim tijelima i objaviti na web stranici HGS-a (www.hgs.hr).

Pročitaj više...

Arhiva vijesti